Bohigas i Blanch, Iu

iuIu Bohigas, 1911- 2004

Iu Bohigas i Blanch, mestre de català. Bloc

L’Iu va nèixer a Salt, en una família d’hortolans. Ell, que era el mitjà de sis germans, va tenir la sort de poder estudiar per mestre.

Ben aviat es va manifestar la seva estima per Catalunya, pel català, i pels llibres. De ben jove ja enviava versos a El Patufet. Més tard amb l’Agustí Cabruja van publicar la revista “El Poble de Salt“, i després va començar a col·laborar a “l’Autonomista” dels germans Rahola, a Girona. Primer, publicant-hi poemes, més tard, escrivint les editorials del diari.

Republicà i catalanista va militar activament a Esquerra Republicana (partit amb el qual fou regidor de cultura de l’Ajuntamet de Salt) i després, durant la guerra, al PSUC.

L’Iu va ser un enamorat de la nostra llengua. Li agradava molt estudiar-ne la gramàtica, recollir frases fetes i dites populars, escriure versos. De fet, va ser pioner a Girona i a Salt en donar classes de català durant la dictadura, quan per poder-se reunir havien de dir que feien clases de … topografia!. Als anys cinquanta, va organitzar el que seria possiblement el primer curs de català per correspondència que es va fer al país.

Bibliografia: “Homenatge a un home bo” de Miquel Bohigas

Bibliografia: articles periodístics

Recull de premsa:

 • Del periodisme a les classes de català passant per l’exili. Punt diari (21 de juliol de 1985), p. 20
  • A l’edat de setanta-quatre anys, Iu Bohigas gaudeix d’un merescut descants que transcorre plàcidament entre les poblacions de Salt i de Pineda (…)Durant aquests darrers anys, Iu Bohigas s’ha entretingut amb un exercici literari ben curiós: la confecció d’una faula de més de 500 versos escrita exclusivament amb monosíl·labs “Plet per un rat, d’un gos i un gat (…)
 • Iu Bohigas: un homenatge. Parlament del Tinent d’Alcalde d’Educació i Cultura, Miquel Berga, amb motiu de l’acte d’homenatge a Iu Bohigas per la seva fidelitat , defensa i treball en favor de la Llengua Catalana. 8 de maig de 1986. Programa Oficial Festa Major, 1986.
 • PLANAS I CASAMITJANA, Xevi. “Iu Bohigas, el precursor dels professors de català”[en línia] Revista de Girona http://www.revistadegirona.cat, 1998, número 186. Data de la consulta: 22 de setembre de 2008
  • Iu Bohigas i Blanch va néixer a Salt el dia 1 de maig del 1911. Va cursar estudis de magisteri i va treballar de mestre a Bonmatí. Va fundar la publicació Poble de Salt i va escriure, especialment articles editorials, per a L’Autonomista. Durant un breu període del 1936 va ser regidor de Cultura de l’Ajuntament de Salt, abans d’anar-se’n al front amb l’exèrcit popular. (…) Coincidint amb la celebració dels actes del II Congrés Internacional de la Llengua Catalana, l’Ajuntament de Salt li va retre un homenatge i li va concedir una placa de plata el 8 de maig del 1986, en reconeixement de la seva fidelitat en la defensa i la divulgació de la llengua catalana.
  • Al començament dels anys 30, el saltenc Iu Bohigas, amb poc més de 20 anys, escrivia els articles editorials de L’Autonomista. A la meitat dels anys 50, en ple franquisme, ensenyava català per correspondència i es convertia en el precursos dels professors de català a l’àrea de Girona. Ara, als 86 anys, recorda els entrebancs que havia de superar el catalanisme en aquells moments difícils de la història del país.”
 • Nadal Casellas, Jordi. Res no canviarà si no ho canviem nosaltres. Avui, 27/08/2010. […] Regirant papers m’he topat amb un altre testimoni de l’enquistament de la qüestió catalana. El va publicar la revista local de Salt (Gironès) La Farga, i es tracta de la reimpressió d’un editorial publicat l’agost de 1932 a El Poble de Salt. L’autor de l’escrit va ser el saltenc Iu Bohigas. A més de cofundador d’El Poble de Salt, Iu Bohigas va col·laborar amb el diari republicà L’Autonomista, i va ser un dels primers col·laboradors a escriure-hi en català. Va ser regidor de Cultura i membre del comitè revolucionari de Salt, activista cultural i catalanista compromès. Bohigas va escriure en l’editorial al qual ens referíem, parlant de les relacions entre Catalunya i Espanya: “No podrà dir ningú que no hàgim apurat fins a les darreres gotes la copa de la concòrdia. I, no obstant, ja podem veure la correspondència que la nostra sincera efusió ve mereixent. No han estat solament els energúmens de les cavernes qui s’han aixecat a combatre despòticament les nostres legítimes reivindicacions autonòmiques. Llevat de ben comptades salvetats, és tot el poble espanyol que s’entesta a no comprendre’ns” —bé, probablement no era “tot” el poble espanyol, com probablement no ho és ara—. Més endavant, Bohigas afirma: “Ara més que mai, Catalunya endins! No pas, tanmateix, per dèria mesquina de xovinisme, sinó per dignitat i per necessitat”. Concepte, dignitat, que també hem escoltat repetidament els darrers mesos. Conclou el saltenc: “La nostra ruta a seguir és, doncs, ben clara. Conscients de la pròpia personalitat, ben empapatsde les coses nostrades… mitja volta, i de cara a Europa, és a dir, de cara al món”. De les paraules d’Iu Bohigas escrites el 1932, en podem extreure dues conclusions. Una, que han passat vuitanta anys i som allà mateix. I dues, que si no les canviem nosaltres, les coses, ningú ens farà la feina. Ni ara, ni mai.
 • Fita, Martí. Iu Bohigas, homenatjat. La Farga. Revista de Salt, núm. 78, pàg. 15

Més informació:

 • La biblioteca municipal rebrà el nom d’Iu Bohigas Blanch. El Punt, 18/05/2010
  • Ple ordinari de l’Ajuntament de Salt, del 17 de maig de 2010: Control de l’activitat de govern. -16è Proposta de moció presentada pel grup municipal IPS-ICV de reconeixement al Sr. Iu Bohigas i Blanch (exp.: 570/2010).
 • Iu Bohigas: dossier. La Farga. Revista de Salt, 272 (juny 2010) pàg. 6-10. Conté: Biografia, Catalanisme, L’Iu Bohigas i els llibres: un refugi a l’exili, L’Iu Bohigas professor de català, A tots els saltencs, El meu avi, La comisió “Iu Bohigas”, us agraeix.